sobota, 25. marec 2017

. . . ZAKAJ IMAMO STRAHOVE? . . .

Strahovi so naši najbolj »zvesti« spremljevalci, ki nas lahko močno ovirajo in blokirajo pri našem osebnem razvoju in napredovanju. Z njimi se soočamo vsi, skoraj vsako dnevno, vendar pa imamo možnost izbrati, da na nas ne bodo več vplivali in nas zavirali. Strahovi se pri vsakem posamezniku pojavljajo v različnih oblikah. Pri nekomu so to karierne preizkušnje, pri drugih ljudeh preizkušnje v odnosih, pri tretjih na področju zdravja. Vsak ima nekaj in nikomur ni z rožicami postlano. Je pa različna volja pri vsakem izmed nas, v koliki meri želimo vse to preseči, predelati in pustiti za seboj. Naša želja po boljšem življenju je različna in zato je tudi pripravljenost za delo na sebi pri nekaterih ljudeh večja, pri drugih pa manjša.

Vloga strahov sama po sebi je pravzaprav v tem, da nas obvarujejo pred spremembami, ki bi nas lahko poškodovale. To pomeni, da nas opozorijo na primer, da skok skozi okno ni ravno najboljša ideja, saj se lahko močno poškodujemo. Tukaj je vloga strahov dobrodošla.  Marsikdaj pa temu žal ni tako, saj v naše življenje vstopajo tudi pozitivne spremembe, ki nam omogočajo rast.

Strahovi so produkt našega ega. Ego je nujen za naše preživetje, a včasih je njegov glas močnejši od čistega glasu in želje duše, zato lahko nastanejo težave in blokade. Kot že rečeno, ego nas želi obvarovati pred vsemi stvarmi ali spremembami, ki bi nas lahko poškodovale, pa naj bo to v fizičnem ali mentalnem smislu. Prepričuje nas o dobrobiti cone udobja in ker žal ne loči med negativnimi in pozitivnimi spremembami, nas varuje tudi pred slednjimi.

Tako se zgodi, da vse prevečkrat ne ukrepamo, čeprav vemo da je to potreben premik na bolje in podležemo pod kupico izgovorov, ki so nam servirani s strani lastnega ega ali okolice. Zaradi teh izgovorov ostanemo v coni udobja in lahko se zgodi da nam bo kdaj kasneje žal, ker nas je bilo strah stopiti korak dalje in se prepustiti zaupanju in potrebnim spremembam v delovanju.

Ko sem v meditaciji raziskovala pomen strahov sem našla zelo preprost odgovor, ki pravi da so strahovi pravzaprav naše preizkušnje, oz. vprašanje ali si bomo dovolili preizkušnjo narediti osvojeno izkušnjo. Naša duša je lekcije oz. blokade enkrat že doživela, naša naloga v sedanjem življenju pa je te lekcije dojeti, preseči in jim odvzeti vpliv na sedanje delovanje. Z ozaveščanjem vzorcev in blokad ter z njihovim razreševanjem, lekcijo osvojimo in ko je le ta osvojena, se nam nehajo pojavljati preizkušnje, ki nam jo kažejo. Tako smo dobili izkušnjo, naša rast in zavedanje pa se prestavita stopničko višje.


Kadar nas nekaj globoko v sebi sili k potrebnemu delovanju je to glas duše, glas ega pa nas pri tem ustavlja, straši in blokira. Od tu naprej, pa nastopi naša izbira, na katero pot se bomo podali? Bomo dovolili strahu da vozi naš avtomobil sreče, ali bomo strah posedli na zadnji sedež in mu odvzeli možnost pravoglasja?  Izbira je naša in samo naša, zato dragi moji, poslušate glas srca in delujte. Delujte v smeri pozitivnih sprememb, delujte skupaj s strahom ter ga posedite na zadnji sedež. 



Rada vas imam in lep pozdrav do naslednjič. 😆

Ni komentarjev:

Objavite komentar